Ultra Violet – PANTONE boja 2018

PANTONE 18-3838 Ultra Violet, PANTONE® BOJA GODINE2018.

Intuitiva i imaginativna boja Ultra Violet osvetljava put onome što tek treba da se desi.

Dramatično provokativna i jarka nijansa ljubičaste  komunicira originalnost, inventivnost i vizionarsko razmišljanje koje nas usmerava ka budućnosti..

Kompleksna i kontemplativna , ultra ljubičasta nagoveštava zagonetnost kosmosa, draž o onome što se prostire u nedogled i otkrića  iznad vasona koje danas poznajemo. Prostrano i beskrajna noćno nebo simbolizuje ono što je moguće i nastavlja da inspiriše žudnju za potragom za svetom izvan ovog našeg.

Enigmatske ljubičaste boje su uvek bile simbol protivkulture, nekonvencionalnosti i umetničke brilijantnosti. Muzičke ikone poput Princa, Dejvida Bouvija i Džimija Hendriksa su donele nijanse ultra ljubičasta na pročelje zapadne pop kulture kao lično izražavanje individualnosti.  Nijansirana i prepuna emocije, dubina ultra ljubičasta PANTONE 18-3838 simbolizuje eksperimentisanje i nonkonformizam potstičući pojedince da zamisle jedinstveni pečat koji daju  svetu i da pomeraju granice kroz kreativne načine izražavanja.

David Bowie ultra violet Jimy Hendrix ultra violet Prince ultra violet

Istorijski gledano, ultra ljubičastoj boji se uvek pripisivao mističan i spirituala kvalitet. Ova boja se obečno povezuje sa  meditacijom i drugim sličnim praksama, koje nude poziciju etičke i moralne superiornosti onima koji su u potrazi za pribežištem od sadašnjeg previše iscrpljujućeg sveta.  Upotreba svetla u raznim tonovima ljubičaste u  prostorima za meditaciju i drugim prostorima za okupljanje, pune energijom zajednice koje se tamo okupljaju i podstiče povezivanje.

“Pantonova boja godine je postala nešto više od onoga šta je u trendu u svetu dizajna, ona je zaista refleksija onoga što je danas potrebno svetu u kome živimo“ naglasila je Lori Presman, potpredsednica Panton kolor instituta.

Kako pojedinci širom sveta postaju fascinirani ovom bojom i  shvataju njenu sposbnost da nosi duboku poruku i značenja, dizajneri i brendovi treba da se osećaju ohrabreno da koriste boju da inspirisu i utiču na ljude.  Boja godine je jedan trenutak u vremenu koji pruža strateški smer za svet  trendova i dizajna .

KARE_Ultra_Violet_Pantone_2018

Ultra ljubičasta u enterijeru

Za početak koristite je da akcentujete jedan deo vašeg enterijera.

Bilo da je to vaza puna ljubičica ili jorgovana, par ljubičastih jastuka ili vintidž ćilim. Najlakši način da počnete da koristite novu boju u enterijeru je da idete malim koracima.

Ublažite je sa drugim nijansama ljubičaste, roze i plave.

Tako što ćete uvesti druge nijanse iz iste familije boja – lila, roze, ljubičaste-bordo, plave, itd. —smelost ultra ljubičaste boje će smekšati i odmah se lepo uklopiti.

Prihvatite temu atmosfere

Tamna i romantična ljubičasta preklinje za potpunim prihvatnjem  drugih lako uklopivih tamnih boja i bogatih materijala.   Zamislite kožu, pliš ili tamno bojeno drvo – ili ovako ili nikako, zar ne?

Tagged , , , ,